Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu probave, proizvodnji hormona i vitamina D. Ovaj element se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porijekla, ali i u našim ćelijama. Posebno treba paziti na nivo lošeg holesterola.
Međutim, ako premašuje dozvoljene vrijednosti, može biti izuzetno opasan po zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju zalijepiti se za unutrašnje zidove krvnih žila, što prouzrokuje bolesti poput povišenog krvnog pritiska, ateroskleroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.
Holesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana s načinom prehrane. Povišene vrijednosti LDL holesterola najvećim dijelom su uzrokovane nepravilnom prehranom i stresom.
Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom kada je snižavanje lošeg holesterola u pitanju. To je soja. Najnovije provedene studije su pokazale da soja može smanjiti nivo lošeg holesterola za 3 posto. Naučni časopis “The Journal of Nutrition” objavio je 2019. rezultate ovog istraživanja.