Sultanov kolač je ukusan desert idealan za iftarske trpeze.
Sastojci
400 g pistacija
8 bjelanaca
8 žumanaca
narendana kora narandže
200 g šećera
20 g putera
1 kašika brašna
Šećer u prahu
Priprema
Pistacije potopite nekoliko trenutaka u vrelu vodu, pa ih procijedite, odstranite im ljuske i sameljite ih.
Samljevene pistacije pomiješajte sa dva bjelanceta, pa snažno miješajući dodajte rendanu koru narandže, šećer i žumance.
Od preostalih bjelanaca umutite čvrst snijeg od bjelanaca, pa ih dodajte lagano i sjedinite sa masom od žumanaca.
Kalup premažite puterom, pospite ovlaš brašnom. U kalup sipajte masu. Pecite oko jedan sat u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 60 minuta. Kada se kolač ispeče, ohladite ga, istresite na poslužavnik i pospite prah šećerom.