Ako lijepo začinite meso i odaberete kvalitetan sir, ovo bi jelo moglo postati jedno od onih kojima ćete se rado vraćati.
Priprema: 30 minuta • Kuhanje: 1 sat i 30 minuta • Porcija: 4-6
Trebat će vam:
- 3 čena bijelog luka
- 3 kašikice čilija u prahu
- 2 kašikice mljevenog kima
- 2 kašikice mljevenog korijandera
- 1 kašikica šećera
- 1 kašikica soli
- 600 g mljevene junetine
- 1 kašikica biljnog ulja
- 2 glavice luka
- 450 ml umaka od paradajza
- 120 ml vode
- 120 g gaude
- 120 g cheddar sira
- 12 kukuruznih tortilja
Priprema:
U maloj zdjeli pomiješajte usitnjeni bijeli luk, čili u prahu, kumin, korijander, šećer i sol. Zagrijte ulje u dubokoj tavi i na srednje jakoj vatri.
Mljeveno meso posolite pa pecite dok ne posmeđi. Izvadite ga van i stavite sa strane. Smanjite vatru na srednju, dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne porumeni. Umiješajte smjesu bijelog luka i začina i kratko pirjajte. Dodajte umak od paradajza i vodu, i pustite da zavrije. Vratite meso i sav nakupljeni sok u tavu, poklopite, smanjite vatru i pirjajte oko sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 170 °C. Procijedite mesnu smjesu preko srednje velike zdjele. Premjestite meso u zasebnu srednju zdjelu i pomiješajte s polovicom naribanih sireva. Prekrijte dno posude za pečenje dijelom umaka.
Stavite tortilje u mikrovalnu prema uputama na pakiranju da se omekšaju. Rasporedite dio smjese po sredini svake tortilje, čvrsto smotajte i stavite ih u posudu za pečenje sa spojištem prema dolje. Preostali umak ravnomjerno prelijte preko tortilja i rasporedite kako biste bili sigurni da su svi krajevi prekriveni.
Pospite preostalim sirom, pokrijte posudu za pečenje folijom i pecite 25 minuta. Uklonite foliju i nastavite peći dok sir malo ne porumeni, 5-10 minuta, prenosi Jutarnji.hr.