Sastojci:
- 400 g listova mlade žare
- 7 limuna
- 800 g šećera (može i smeđi)
- 5 kašika livadskog meda
- 1 l prokuhane vode
Priprema:
- Listove žare dobro operite. U posudu sipajte vodu i 5 oguljenih limuna isječenih na kolutove. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.
- Sljedeći dan rukama dobro izgnječite sve sastojke, pa dobijenu tečnost procijedite kroz cjediljku ili gazu. Dodajte šećer i svježe iscijeđen sok od preostala 2 limuna i ostavite nekoliko sati, povremeno miješajte dok se sav šećer ne otopi.
- Zagrijte smjesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vri, uz neprestano miješanje. Ako ima pjene, uklonite je s površine. Med stavite na kraju kada se smjesa ohladi.
- Sok sipajte u steriliziranu flašu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.