Francuzi obožavaju jednostavne recepte sa svakodnevnim namirnicama koje većina ima u svom domu. Supa Vichyssoise – koja je ime dobila prema francuskom gradu Vichyju – je jedno od takvih jela.
Vichyssoise je gusta supa kod koje se krompir, luk i mladi luk kuha u pilećem temeljcu, sljubljuje s gustim vrhnjem te pretvara u glatku smjesu prije posluživanja.
Supa se poslužuje hladna, pa se nameće kao idealno jelo tokom ljetnih vrućina. Vrlo lako je možete pripremiti i u svom domu.
Sastojci za supu Vichyssoise:
- 60 ml milerama
- 5 srednje velikih krompira
- 3 mlada luka
- 1,25 l pilećeg temeljca
- 1 luk
- 1 lovorov list
- 1 kašika maslaca
- ½ čajne kašičice sušenog mažurana
- ½ čajne kašičice sušenog timijana
- so i biber po želji
Priprema za supu Vichyssoise:
- U loncu rastopite maslac pa dodajte očišćeni luk i mladi luk narezane na tanke kriške. Upotrijebite samo bijeli dio mladog luka.
- Poklopite lonac i pirjajte sve zajedno na laganoj temperaturi oko 10 minuta dok povrće ne omekša.
- U lonac dodajte očišćeni krompir narezan na tanke kriške. Začinite sa solju, biberom, mažuranom i timijanom. Ubacite lovorov list. Sve dobro promiješajte, poklopite i pustite da se pirja još oko 10-ak minuta.
- Podlijte povrće s pilećim temeljcem. Kad temeljac zavrije, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte sve zajedno oko pola sata.
- Izvadite lovorov list iz supe.
- Pretvorite supu u glatku gustu supu u blenderu ili sjeckalici povrća.
- Ohladite supu do kraja prije nego što u nju umiješate mileram.
- Poslužite supu hladnu. Dobar tek!