Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njenih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti, jer kuda god se okrenemo, bundeve nas okružuju - na tanjiru i u enterijerima.
O ljekovitim svojstvima bundeve svake jeseni se iznova priča - iako je dostupna od avgusta do marta, bundeva je najukusnija u jesen, jer upravo tada ima najvišu koncentraciju hranjivih tvari, te je omiljeno sezonsko povrće i neizostavan sastojak u kuhinji poznatih svjetskih kuhara.
S razlogom nosi naziv kraljica jeseni jer je bogata antioksidansima, karotenom, vitaminima i uz to se lako kombinuje u svim jelima, od krem-supa do deserta, te osim što je neizmjerno bogata ukusima, bundeva je laka za pripremu.
Stoga ovog puta donosimo recept za pumpkin bread, odnosno sočni hljeb od bundeve s kremastom glazurom od sira.
Sastojci
Za hljeb:
2 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
2 kašičice cimeta
1 šolja šećera
2/3 šolje istopljenog maslaca
2 jajeta
2 kašičice ekstrakta vanilije
250 g pirea od bundeve
Za glazuru:
100 g krem sira po izboru
4 kašike maslaca
4 kašike mlijeka po izboru
2 kašičice ekstrakta vanilije
3 šolje šećera u prahu
Priprema
Za pripremu hljeba od bundeve potrebno je prvo napraviti pire. To ćete učiniti tako što ćete bundevu očistiti i izrezati na kriške, a onda je ispeći u rerni, 20 minuta na 220 stepeni. Nakon toga izblendajte kriške dok su još vruće, dok ne dobijete kašastu smjesu. Zatim, za pripremu hljeba, pomiješajte prvo vlažne sastojke: otopljen maslac, jaja, ekstrakt vanilije i pire. U posebnoj posudi pomiješajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, so, cimet i šećer. Zatim sjedinite dvije smjese pa dobro promiješajte.
U kalup za hljeb zatim ulijte smjesu, pa pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni, od 55 do 60 minuta. Dok se hljeb peče, pripremite glazuru od krem sira, tako što ćete sve sastojke dobro sjediniti dok ne dobijete smjesu ujednačene teksture. Nakon što izvadite hljeb iz rerne, prelijte ga glazurom pa ostavite da se ohladi. Za dekoraciju možete koristiti nasjeckane orahe.