Magazin

Savršen ručak petkom: Rimske njoke

Danas vam donosimo recept za rimske njoke.

Sastojci:
1 l mlijeka
½ kašičice soli
250 g griza
150 g parmezana
2 žumanca
3 kašike putera
1 prstohvat čilija
2 kašike parmezana za posipanje

Priprema:

Sipati mlijeko u posudu, te dodati so i zagrijati do vrenja. Kad se pojave mjehurići, umiješati griz brzo miješajući oko 20 sekundi, pa smanjiti temperaturu i nastaviti miješati dok se ne zgusne. Dodati puter, naribani parmezan i žumanca brzo miješajući. Prebaciti smjesu u pripremljeni lim za pečenje, ravnomjerno rasporediti i prekriti plastičnom folijom. Ostaviti u frižideru oko pola sata dok se ne stisne. Premazati posudu za pečenje puterom.

Oblikovati kalupima krugove od smjese pa ih složiti u posudu za pečenje. Premazati rastopljenim maslacem i posuti čilijem, te parmezanom. Peći oko 25 minuta u rerni na 200°C.

Clicky