Jede li se i vama nešto toplo, fino, kremasto? Možda je do promjene vremena i početka jeseni, a možda nam je nakon uživanja u laganoj ljetnoj hrani nekako zafalilo pojesti štogod konkretnije. Šta god da je razlog, mi smo našli rješenje.
Velika mu je prednost što je domaće i lako se priprema, minus za sada nismo uočili, stoga jedva čekamo završiti s poslom, dojuriti kući i baciti se na pripremu. Sve bi trebalo biti gotovo za pola sata. To što ćemo biti umorni ne bi nas smjelo omesti, barem sudeći po nazivu jela. Jer ime mu je 'lijeni valjušci'. Zovimo ih radije njoki.
Potječu iz Poljske, gdje se zovu leniwe pierogi, služe se kao prilog, predjelo ili kompletan obrok. Rade se slično kao njoki s ricottom, a mogu se poslužiti s raznoraznim umacima ili pak, obilato posute parmezanom.
A evo i recept za lijene njoke (prilog odaberite sami).
Lijeni njoki
1 kilogram skute, svježeg sira ili ricotte
pola kilograma brašna
2 velika jaja
1 veliki žumanjak
1 kašičica soli
1 kašika rastopljenog maslaca
Pomiješajte jaje, žumanjak i sir. Dodajte sol i brašno. Umijestite tiesto. Bit će prilično ljepljivo pa ruke po potrebi posipajte brašnom. Oblikujte duguljasti valjak pa ga režite na manje komade. Ne trebate ih dalje valjati kao što radimo s njokima od krumpira, samo ih ubacite u vrelu, posoljenu vodu. Gotovi su kad isplivaju. Vadite ih šupljom kašikom pa prelijte rastopljenim maslacem.