Sočne, slatke, a opet dovoljno kiselkaste i osvježavajuće – borovnice su jedno od najomiljenijih, najukusnijih i najzdravijih voća.
Uživati u njima možemo i zimi jer su zamrznute borovnice uvijek odličan odabir za nadopunjavanje ukusnih slastica. No ono što nam je zimi najviše na pameti, neodoljive su krofne.
Klasično se pune najčešće pekmezom od marelice, šljive ili miješanim, a ako ste odlučili napraviti svoje domaće, zanimljiv zaokret bit će džem od borovnica.
Lijepo će uravnotežiti prženo tijesto krofne i tom bogatom okusu dodati svježinu i moći ćete posegnuti bez problema za još jednom domaćom poslasticom, bez osjećaja zasićenosti zbog punjenja koje vam je ponekad možda preslatko.
Dakako, možete njime mazati i palačinke, a bit će ukusan i na hljebu ili sam na kašici.
Domaći džem od borovnica doista je vrlo jednostavno napraviti, a mi vam donosimo recept za neodoljiv namaz za koji će vam trebati samo tri sastojka i neće vam oduzeti puno vremena.
Sastojci za džem od borovnica
- Sastojci su za 450 ml pekmeza, poduplajte ako želite više
- 600 grama borovnica (svježih ili odmrznutih)
- 300 grama šećera
- 1 kašika limunovog soka
Priprema džema od borovnica
U lonac stavite borovnice, šećer i limunov sok
Lonac stavite na laganu vatru da se šećer polako otopi, miješajte s vremena na vrijeme drvenom kuhačom.
Kad se šećer počne topiti, a voće zagrijavati, uzmite gnječilicu za krompir i zgnječite borovnice, po želji ostavite koju cijelu
Nakon što se šećer potpuno otopi, pojačajte vatru, pustite da zavrije i kuhajte 15 minuta, cijelo vrijeme miješajući (da šećer ne zagori na podlozi).
Ako želite provjeriti je li džem gotov, stavite u frižider na nekoliko minuta jedan tanjurić, izvadite ga i na njega staviti malo džema. Ako kada kroz njega prođete prstom džem ima teksturu gela i ne razlijeva se, gotov je.
Prelijte džem u steriliziranu vruću teglu (ostavite dva prsta prazno). Odmah okrenite teglu tako da stoji na poklopcu.