Ljetno vrijeme savršeno je za osvježavajuće deserte koji ne zahtijevaju preveliku pripremu, brdo sastojaka ni dugotrajnu termičku obradu. Ma kome se da stajati uz rernu da bi uživao u dobrom slatikišu? Umjesto toga isprobajte ovu finu i vrlo zdravu tortu s bananama koja se ne peče, a za čiju je pripremu potrebno samo pet sastojaka.
Sastojci:
60 grama badema
80 grama mekanih datulja
3 smrznute banane
1 limun
3 kašike kokosovog ulja
Priprema:
- U sjeckalici ili dobrom blenderu sameljite bademe u fini prah.
- Smrvljenim bademima dodajte datulje bez košpica i pulsirajte sve dok ne dobijete jednoličnu ljepljivu smjesu.
- Smjesu dobro utisnite u kalup na čije ste dno stavili papir za pečenje. Podlogu stavite u ledenicu na hlađenje.
- U blenderu pomiješajte smrznute banane, sok jednog limuna i kokosovo ulje koje treba rastopiti na štednjaku ili u mikrovalnoj prije miješanja.
- Smjesu od banana premažite preko podloge i stavite na hlađenje. Tortu ukrasite kriškama limuna po želji.
- Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!