Uz malo finih začina, kao što je dobro maslinovo ulje i fino sirće ili preljev od jogurta te gnječenja obični krastavac se pretvara u genijalno jelo. Salata od zgnječenih krastavaca je omiljena u Kini, a da biste „prepisali“ od Kineza, sve što trebate napraviti je narezati ih na kriške, staviti u vrećicu koja se može zatvoriti i prijeći nekoliko puta valjkom.
Poenta nije da ih „rasturite“ nego fino zgnječite, taman toliko da nepravilnosti u ploškama popiju preljev. Budući da valjak neće svaku krišku zgnječiti na isti način tekstura će biti raznolika, u čemu je i poenta. Nakon gnječenja krastavce treba posoliti i ostaviti u cjedilu da se ocijede.
Moglo bi vas iznenaditi koliko će vode pustiti, zbog čega će okus krastavaca biti još izraženiji, a tekstura mesnatija i mjestimično hrskavija. Nemojte da vas uplaši količina soli i bibera, većina će se ocijediti.
Sastojci za salatu od krastavaca:
- 12 manjih krastavaca za salatu (oko 900 grama)
- 1 i 1/4 kašičice soli
- ¼ šolje preljeva za salatu
Preljev:
- 1 čehno bijelog luka
- 1/2 šolje sirćeta ili limunovog soka
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 1-2 kašike neutralnog meda
- 1 kašika senfa
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
Priprema:
- Napravite preljev. Usitnite luk pa stavite u teglu i ubacite ostale sastojke. Čvrsto zatvorite i mućkajte dok se med ne rastopi. Odvojite četvrtinu šolju, ostalo čuvajte u frižideru najduže sedam dana.
- Operite krastavce i odrežite im krajeve pa ih narežite na deblje kriške. Stavite ih u vrećicu koja se može zatvoriti pa nježno prijeđite po njima nekoliko puta (5-8) valjkom dok se ne stanje na debljinu od oko centimetra. Pazite da ih ne zgnječite u kašu.
- Pospite krastavce soli pa ostavite pola sata i izlijte tekućinu koju su pustili. Začinite s četvrtinom šolje preljeva, biberom i soli. Promiješajte nježno rukama pa ostavite 15 minuta da se marinira. Probajte i dodatno začinite prema potrebi.
Savjet: Kao preljev za salatu može poslužiti i kombinacija masnijeg jogurta, sjeckane metvice, peršuna, bijelog s nekoliko kapi limunova soka.