Ništa bolje od domaćeg

Recepti za najbolja tradicionalna bosanska jela

Tradicionalna jela su važan dio kulture u Bosni i Hercegovini. Donosimo recepte za neka od njih.

Burek

Sastojci:

  • 500g tankih kora za pitu
  • 500g mljevenog mesa (teletina, junetina ili jagnjetina)
  • Luk
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Prvo pripremite punjenje tako što ćete prodinstati sitno sjeckani luk, dodati mljeveno meso, sol i biber, te dinstati dok meso ne postane mekano.

Uzmete koru za pitu, stavite malo fila na jedan kraj, a zatim zarolajte. Tako pripremljene rolnice ređajte u podmazanu tepsiju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Baklava

Sastojci:

  • 500g tankih kora za baklavu
  • 300g mljevenih oraha
  • 250g šećera
  • 250g putera
  • 1 kašika cimeta
  • 1 šolja vode
  • Sok od limuna

Priprema:

U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i cimet. Rastopite puter na laganoj vatri.

U tepsiju stavite jednu koru, premažite je puterom, zatim stavite drugu koru, pa opet premažite puterom i pospite smjesu od oraha. Ponavljajte postupak dok potrošite sve kore.

Baklavu isjecite na rombove ili pravougaonike, pa je pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-40 minuta.

Dok se baklava peče, pripremite sirup tako što ćete prokuhati vodu, šećer i sok od limuna. Kad se baklava ispeče, prelijte je vrelim sirupom i ostavite da upije.

Begova čorba

Begova čorba

Sastojci:

  • 500g jagnjećeg mesa
  • 2 mrkve
  • 2 krompira
  • 1 glavica luka
  • 2 kašike brašna
  • So i biber po ukusu
  • Peršun

Priprema:

Meso operite, isjecite na komade i stavite kuhati u vodi dok ne omekša. Dodajte nasjeckanu mrku, krompir i luk, te kuhajte dok povrće ne omekša.

U posebnoj posudi propržite brašno na malo ulja dok ne dobije zlatno smeđu boju, pa ga dodajte u čorbu kako bi se zgusnula.

Posolite, pobiberite po ukusu, dodajte nasjeckan peršun i kuhajte još nekoliko minuta prije posluživanja.

Kadaif

Sastojci:

  • 500g kadaif tjestenine
  • 300g oraha (mljevenih)
  • 250g šećera
  • 250g putera
  • 1 kašika cimeta
  • 1 šolja vode
  • Sok od limuna

Priprema:

Rastopite puter na laganoj vatri. Kadaif tijesto razmrvite rukama i prelijte rastopljenim puterom. Dobro izmiješajte. U drugoj posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i cimet.

U tepsiju stavite polovinu kadaif tijesta, prelijte smjesu od oraha, a zatim prekrijte ostatkom kadaif tijesta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-40 minuta.

Dok se kadaif peče, pripremite agdu/sirup tako što ćete prokuhati vodu, šećer i sok od limuna. Kad se kadaif ispeče, prelijte ga vrelim sirupom i ostavite da upije.

Tufahije

Sastojci:

  • 10 većih jabuka
  • 200g šećera
  • 100g oraha
  • 1 kašičica cimeta
  • Limunova kora
  • Voda

Priprema:

Jabuke operite, ogulite i izdubite im sredinu. U šerpi prokuhajte vodu sa šećerom, cimetom i limunovom korom.
U vreloj vodi kuhajte jabuke oko 10-15 minuta, dok ne omekšaju.

Dok se jabuke kuhaju, pripremite fil tako što ćete pomiješati mljevene orahe sa malo šećera.

Kada su jabuke kuhane, izvadite ih iz vode i ostavite da se ohlade. Napunite ih filom od oraha.

Poslužite ohlađene, možete ih ukrasiti šlagom ili preliti sirupom po želji.

Sarma

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500g mljevenog mesa (teletina ili junetina)
  • 1 šolja riže
  • Luk
  • So, biber, paprika po ukusu
  • Ulje

Priprema:

Listove kupusa odvojite, operite i prokuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekšaju.
Pripremite fil tako što ćete prodinstati sitno sjeckani luk, dodati mljeveno meso, opranu rižu, sol, biber i papriku, pa dinstati dok meso ne postane mekano.

Svaki list kupusa punite smjesom od mesa i riže, pa ih uvijte u sarmice.

U dublju šerpu stavite malo ulja, poredajte sarmice jednu do druge i zalijte vodom da prekrije sarmice.
Kuhajte na laganoj vatri dok sarma ne bude mekana i sočna, oko 1-2 sata.

Bosanski lonac

Sastojci:

  • 500g jagnjećeg ili goveđeg mesa (sa kostima)
  • 500g krompira
  • 2 glavice luka
  • 2 mrkve
  • 2 paradajza
  • 2 paprike
  • So, biber, crvena paprika po ukusu
  • Voda

Priprema:

Meso operite, isjecite na komade i stavite kuhati u vodi dok ne omekša. Dodajte nasjeckan luk, mrkvu, krompir, paradajz i papriku.

Začinite solju, biberom, crvenom paprikom po ukusu. Kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša i dok se sve sjedini u ukusan bosanski lonac.

Ovi tradicionalni recepti su omiljeni među Bosancima i Hercegovcima tokom bajramskih praznika, a njihova priprema često okuplja porodicu i prijatelje u slavlju i uživanju u ukusima domaće kuhinje. Uživajte u pripremi i konzumiranju ovih jela u duhu tradicije i zajedništva.

Clicky