Kurkuma, kokosovo ulje i mlijeko poznate su supernamirnice i osnove zdrave ishrane. Kada se spoje u jedno, nastaje napitak koji jača imunitet, poboljšava probavu i čisti jetru od otrova.
Zlatno mlijeko je napitak na bazi kravljeg mlijeka ili njegovih zamjena (npr. bademovog ili rižinog) u koje se dodaju mljevena kurkuma i kokosovo ulje, a po potrebi se začini cimetom, đumbirom, crnim biberom i kardamomom.
Ovaj napitak se u ajurvedi i kineskoj tradicionalnoj medicini koristi stotinama godina, ali na Zapadu je postao popularan tek posljednjih nekoliko godina. To je zapravo kremasti napitak jarkožute boje koji možete piti samostalno ili dodavati ga drugim jelima, na primjer, ovsenoj kaši ili rižotu.
Glavni cilj mu je da ojača imunitet, da smanji upalne procese u tijelu, da poboljša varenje i očistiti jetru od toksina, pišu na sajtu Pun kufer.
Sastojci za krem od kurkume:
100 g organske kurkume u prahu
1 kašičica crnog bibera
1 kašika cimeta
1 kašika đumbira u prahu
100 g kokosovog ulja
350 ml vode
Priprema:
Zagrijte u loncu kurkumu, crni biber, cimet, đumbir, kokosovo ulje i vodu. Na umierenoj temperaturi i uz često miješanje pustite da smjesa provri, pa kuhajte desetak minuta dok ne ispari višak vode.
Kuhanjem ćete smanjiti gorčinu iz kurkume, a tako će i smjesa postati glatka i ujednačena.
Sklonite lonac s vatre i ostavite da se ohladi 10 do 15 minuta. Tada smjesi dodajte med i sve zajedno dobro promiješajte.
Preručite ovaj krem u sterilnu staklenu posudu i stavite u frižider. Možete da ga tako čuvate od nekoliko sedmica do nekoliko meseci.
Kad poželite da napravite zlatno mlijeko, 100 ml mlijeka po izboru lagano zagrijte i pomiješajte s jednom do dvije kašičice krema od kurkume.