miriše kroz ekran

Recept za zapečenu piletinu koja se topi u ustima. Jedan dodatak je čini posebnom

Ipak, jednostavni recepti nekako su nam najdraži, a još ako su brzo gotovi i cjenovno prihvatljivi – imamo deliciju koja je zadovoljila sve kriterije za ručak iz snova.
Ljubitelji mesa obožavaju pileće, a ova zapečena piletina čiji recept vam donosimo, nesumljivo će vas oduševiti.

Ljubitelji mesa obožavaju piletinu jer postoji toliko opcija za pripremu da nam ona nikad ne može dosaditi, a ova zapečena piletina čiji recept vam donosimo, nesumljivo će vas oduševiti.

Ipak, jednostavni recepti nekako su nam najdraži, a još ako su brzo gotovi i cjenovno prihvatljivi – imamo deliciju koja je zadovoljila sve kriterije za ručak iz snova.

Zapečena piletina s brokulom i sirom – sastojci

  • 400 g pilećeg bijelog mesa
  • Jedna glavica svježe brokule
  • 150 g ribanog sira
  • So, biber, bijeli luk
  • 2 kašike prezle

Za umak:

  • 50 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 600 ml mlijeka
  • 150 g ribanca
  • So, biber, po želji muškatni oraščić
  • 200 ml vrhnja za kuhanje

Zapečena piletina s brokulom i sirom – priprema:

  1. Brokulu očistite i odvojite na cvjetove. Stavite je kuhati pet minuta u kipuću posoljenu vodu.
  2. Za to vrijeme pileća prsa narežite kockice i prepržite ih na puteru.
  3. Pripremite umak. Na puteru prepržite brašno, maknite s vatre i dodajte mlijeko neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Dodajte vrhnje za kuhanje i sir, začinite i kuhajte na laganoj vatri sve dok se ne zgusne.
  4. Dublju posudu premažite s puterom i pospite prezlom. Pomiješajte brokulu i piletinu pa ju stavite u posudu. Prelijte gotovim umakom, a na kraju pospite naribanim sirom.
  5. Pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Clicky