Ljubitelji mesa obožavaju piletinu jer postoji toliko opcija za pripremu da nam ona nikad ne može dosaditi, a ova zapečena piletina čiji recept vam donosimo, nesumljivo će vas oduševiti.
Ipak, jednostavni recepti nekako su nam najdraži, a još ako su brzo gotovi i cjenovno prihvatljivi – imamo deliciju koja je zadovoljila sve kriterije za ručak iz snova.
Zapečena piletina s brokulom i sirom – sastojci
- 400 g pilećeg bijelog mesa
- Jedna glavica svježe brokule
- 150 g ribanog sira
- So, biber, bijeli luk
- 2 kašike prezle
Za umak:
- 50 g putera
- 2 kašike brašna
- 600 ml mlijeka
- 150 g ribanca
- So, biber, po želji muškatni oraščić
- 200 ml vrhnja za kuhanje
Zapečena piletina s brokulom i sirom – priprema:
- Brokulu očistite i odvojite na cvjetove. Stavite je kuhati pet minuta u kipuću posoljenu vodu.
- Za to vrijeme pileća prsa narežite kockice i prepržite ih na puteru.
- Pripremite umak. Na puteru prepržite brašno, maknite s vatre i dodajte mlijeko neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Dodajte vrhnje za kuhanje i sir, začinite i kuhajte na laganoj vatri sve dok se ne zgusne.
- Dublju posudu premažite s puterom i pospite prezlom. Pomiješajte brokulu i piletinu pa ju stavite u posudu. Prelijte gotovim umakom, a na kraju pospite naribanim sirom.
- Pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.