Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača, a njegova omiljena poslastica dobila je ime Titov kolač.
Famozna slastica poznata je i po imenu "Titova torta". Fina kremasta poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podsjeća na osamdesete, a njen je okus fantastičan. Donosimo recept koji je ponovno postao hit.
Sastojci za Titov kolač:
Za biskvit:
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mljevenih oraha
5 kašika kuhane crne kave
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Za prvu kremu:
400 ml mlijeka
5 punih kašika brašna
2 žumanca
Za drugu kremu:
200 g margarina
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljene čokolade za kuhanje
3 kašike oraha
Priprema:
Biskvit: Od bjelanaca istucite čvrsti snijeg. Žumancima dodati šećer i umutiti. U smjesu sa žumancima dodati ulje, ohlađenu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe, miješati dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca. Smjesu za biskvit pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Prva krema: U mlijeko dodati žumance i brašno te umutiti mikserom. Zatim stavite na vatru da lagano kuha i miješajte dok ne dobijete smjesu poput pudinga.
Druga krema: Čokoladu otopiti i dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve sjediniti.
Obje kreme sjedinite. Na biskvit namazati kremu, pa posuti mljevenim orasima i čokoladom.