Sastojci (za četiri osobe):
150 grama špageta
1 kašika ekstradjevičanskog maslinova ulja
200 grama suhog mesa narezanog na komadiće
2 tikvice naribane na veće komade
45 grama smrznutog graška
2 zdrobljena čehna bijelog luka
5 jaja
65 grama sitno naribanog parmezana
250 grama glatke ricotte
30 grama sitno nasjeckanog svježeg peršuna, plus malo za serviranje
30 grama sitno nasjeckanog svježeg bosiljka
80 grama salate
Priprema:
- Zagrijte rernu na 180-200 stepeni. Nauljite vatrostalnu posudu dimenzija 20 x 30 centimetara. Obložite dno i strane zdjele papirom za pečenje.
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, dok ne bude lijepo mekana. Procijedite i rashladite pod hladnom vodom. Stavite tjesteninu u zdjelu.
- Zagrijte ulje u maloj tavi za prženje na srednje jakoj vatri. Ispržite suho meso uz miješanje tri do četiri minute, odnosno dok ne poprimi zlaćanu boju i ne postane hrskavo. Dodajte tikvice, grašak i bijeli luk. Pecite jednu minutu pa dodajte tjestenini.
- Umutite jaja, sir, peršun i bosiljak, dodajte tjestenini te dobro promiješajte. Carbonaru prelijte u zdjelu. Pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok carbonara ne dobije zlaćanu boju i ne postane kompaktna. Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji deset minuta. Pospite peršunom. Poslužite toplo ili hladno uz salatu.