Ovaj recept za zapečeni krompir iziskuje dužu termičku obradu, ali garantira savršeno slasne rezultate.
Sastojci za zapečeni krompir:
1 kg krompira s visokim postotkom škroba
400 ml vrhnja za kuhanje
400 g topivog sira po želji
200 ml pilećeg temeljca
5 deblje kriške suhog mesa
2-3 češnja bijelog luka
3 kašike maslaca
3 kašike brašna
sol i biber po želji
svježi vlasac po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stepeni.
- Nasjeckajte suho meso na sitne komade pa ih prepržite na tavi na umjerenoj temperaturi.
- Izvadite je iz tave, dodajte maslac pa na dobivenoj masnoći propirjajte nasjeckani bijeli luk u trajanju od oko jedne minute.
- Ubacite brašno, sve dobro promiješajte i kuhajte još jednu minutu.
- Postupeno umiješajte pileći temeljac i vrhnje te sve zajedno kuhajte još oko pet minuta, odnosno dok umak ne zgusne. Posolite i popaprite po želji.
- Ogulite krompire i narežite ih na tanke kriške. Ako imate mandolinu za rezanje povrća, poslužite se njome.
- U vatrostalnu posudu stavite tanak sloj umaka, na njega posložite krompire, naribani sir i preprženo suho meso. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 75 minuta, dok krompir ne postane vrlo mekan.
- Poslužite sa sjeckanim vlascem i sezonskom salatom po želji. Dobar tek!