Ako ste pratili seriju Sopranos s kraja devedesetih prošlog stoljeća, onda znate da je bilo teško proživjeti sedmicu u Tonyjevom domu bez zapečenih zitija, tj. tjestenine u obliku cjevčica sa sosom.
Taj popularni spoj italijanske i američke kuhinje ima razne varijante, a obično se priprema s dodatkom sosa od paradajza na bazi bosiljka, mljevenim mesom i/ili kobasicama, pa se sve zajedno zapeče u rerni s mozzarelom.
Ovo jelo je ime dobilo po zitiju – vrsti tjestenine u obliku cjevčica, s tim što se može zameniti i tjesteninom pene.
Priprema jela će biti još jednostavnija ako se poslužite gotovim/kupovnim sosom napolitana.
Sastojci:
600 ml gotovog sosa napolitana
450 g italijanske kobasice
400 ml sjeckanog paradajza iz konzerve
400 g sušene tjestenine ziti
250 ml bijelog vina
220 g mozzarele
30 g maslaca
3 kašike rendanog parmezana
2-3 čehna bijelog luka
so i biber po želji
maslinovo ulje
svjež bosiljak
Priprema:
Skuhajte tjesteninu al dente prema uputstvima na pakovanju.
Na malo maslinovog ulja pržite kobasice dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i dinstajte sve zajedno oko pola minuta.
Podlijte bijelim vinom i kugajte dok alkohol ne ispari.
Dodajte sjeckani paradajz i napolitana sos, ubacite maslac i malo svježeg bosiljka. Sve dobro promiješajte.
Dodajte kuhanu tjesteninu i pola rendane mocarele, pomiješajte, pa sve zajedno prebacite u prethodno podmazanu vatrostalnu posudu.
Pospite ostatak mozzarele i parmezana po jelu i stavite u rernu na 200 stepeni nekoliko minuta dok se sir ne rastopi i zapeče.
Poslužite toplo sa sezonskom salatom po želji.