Magazin

Recept za omiljenu pastu Tonyja Soprana

Ako ste pratili seriju Sopranos s kraja devedesetih prošlog stoljeća, onda znate da je bilo teško proživjeti sedmicu u Tonyjevom domu bez zapečenih zitija, tj. tjestenine u obliku cjevčica sa sosom.

Taj popularni spoj italijanske i američke kuhinje ima razne varijante, a obično se priprema s dodatkom sosa od paradajza na bazi bosiljka, mljevenim mesom i/ili kobasicama, pa se sve zajedno zapeče u rerni s mozzarelom.

Ovo jelo je ime dobilo po zitiju – vrsti tjestenine u obliku cjevčica, s tim što se može zameniti i tjesteninom pene.

Priprema jela će biti još jednostavnija ako se poslužite gotovim/kupovnim sosom napolitana.

Priprema jela će biti još jednostavnija ako se poslužite kupovnim sosom napolitana

Sastojci:

600 ml gotovog sosa napolitana

450 g italijanske kobasice

400 ml sjeckanog paradajza iz konzerve

400 g sušene tjestenine ziti

250 ml bijelog vina

220 g mozzarele

30 g maslaca

3 kašike rendanog parmezana

2-3 čehna bijelog luka

so i biber po želji

maslinovo ulje

svjež bosiljak

Priprema:

Skuhajte tjesteninu al dente prema uputstvima na pakovanju.

Na malo maslinovog ulja pržite kobasice dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i dinstajte sve zajedno oko pola minuta.

Podlijte bijelim vinom i kugajte dok alkohol ne ispari.

Dodajte sjeckani paradajz i napolitana sos, ubacite maslac i malo svježeg bosiljka. Sve dobro promiješajte.

Dodajte kuhanu tjesteninu i pola rendane mocarele, pomiješajte, pa sve zajedno prebacite u prethodno podmazanu vatrostalnu posudu.

Pospite ostatak mozzarele i parmezana po jelu i stavite u rernu na 200 stepeni nekoliko minuta dok se sir ne rastopi i zapeče.

Poslužite toplo sa sezonskom salatom po želji.

Clicky