Pečeno kestenje koje se širi ulicama je jedan od sinonima za hladnije vrijeme. Istini za volju, sinonim je za jesen, ali ljubitelji ovog orašastog ploda poslastice od kestena mogu jesti u toku cijele godine.
Jedna od njih je i neodoljiva kesten torta sa čokoladom i orasima. Kremasta poslastica koja se ne peče obradovaće čak i one koji nisu ljubitelji kestena.
Sastojci:
za koru:
- 250 g putera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 100 ml mleka
- 500 g mlevenog keksa
- 80 g oraha
za fil 1:
- 1/2 kesice želatina u prahu
- 25 ml hladne vode
- 250 ml slatke pavlake
- 130 g šećera
- 300 g kesten pirea (nezaslađenog)
- 1 kašičica ekstrakta ruma
za fil 2:
- 1/2 kesice želatina u prahu
- 25 ml hladne vode
- 150 g bijele čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- kakao u prahu za ukrašavanje (po želji)
Priprema:
U šerpu stavite puter, čokoladu za kuhanje i mlijeko. Mješajte na srednje jakoj temepraturi dok se sastojci ne istope. Sklonite sa vatre, pa dodajte mljeveni keks i orahe.
Dno okruglog kalupa sa obručem premažite puterom, pa rasporediti smjesu za koru i ostavite u frižideru na pola sata.
Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri. Slatku pavlaku sa šećerom u prahu umutite. Želatin zagrijte, ali pazite da ne proključa, pa ga postepeno dodajte u slatku pavlaku i sve sjedinite.
U odvojenoj posudi umutite kesten pire sa ekstraktom ruma. Ručno sjedinite kesten i slatku pavlaku, pa izlijte preko kore.
Na pari otopite bijelu čokoladu sa slatkom pavlakom, vodeći računa da ne proključa. Sjedinjenu smjesu ostavite da se ohladi u potpunosti, pa je umutite mikserom. I drugu polovinu želatina napravite kao i za prvi fil, pa dodajte u fil od čokolade i nanesite na fil od kestena.
Tortu ostavite preko noći da odstoji u frižideru, pa je ukrasite kakaom u prahu i poslužite.
Prijatno!