U moru recepata za tjesteninu sa sirom izdvaja se jedan vrlo jednostavan. Za pripremu će vam trebati samo jedna posuda jer se sve zajedno kuha, pa će pasta biti nevjerovatno sočna i kremasta.
Za razliku od drugih recepata, kod ovog se i tjestenina kuva u tiganju s drugim sastojcima – sa sosom od parmezana, mlijeka i bijelog luka, pa tako upija sve arome.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
4 čehne samljevenog bijelog luka
500 ml pilećeg bujona
300 ml mlijeka
2 kašike neslanog maslaca
300 g tjestenine po želji, najbolje špageta
so i sveže mljeveni biber
oko 40 g parmezana
2 kašike sjeckanog peršuna
Priprema
Zagrijte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte bijeli luk i uz često miješanje ostavite na vatri minut, dva dok ne zamiriše.
Ulijte pileći bujon i mlijeko, dodajte i maslac i tjesteninu, pa začinite solju i biberom.
Kad počne da vri, smanjite vatru tako da lagano krčka desetak minuta, uz povremeno mešanje, dok se testenina ne skuha. Umiješajte parmezan. Ako je sos previše gust, dodajte mlijeka da dobijete željenu gustinu. Tjesteninu po želji ukrasite peršunom i dodajte dvije kašike pesto sosa. Služite dok je toplo.