Ako ste gurman i volite surfati Instagramom u potrazi za novim primamljivim jelima koje biste i sami probali pripremiti za svoje ukućane, sigurno ste barem jednom naletjeli na ove poput oblaka mekane palačinke od kojih rastu zazubice. Riječ je o japanskim palačinkama koje su mnogo deblje od klasičnih palačinki, mekane teksture nalik souffleu.
Sastojci:
150 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
2 kašike šećera u prahu
2 jaja
1 kašika ulja
180 ml mlijeka
malo ekstrakta vanilije
Ulje u spreju za kuhanje
Za dekoraciju:
javorov sirup
šećer u prahu
sladoled
bobičasto voće
Priprema:
1. Prosijte brašno i prašak za pecivo u posudu i dodajte šećer. U sredini napravite udubljenje i dodajte jaja i ulje. Umiješajte to u brašno, a zatim postupno dodajte mlijeko i pjenjačom tucite smjesu. Umiješajte vaniliju. Tijesto je najbolje koristiti odmah.
2. Stavite tavu na laganu vatru i u nju položite dva metalna ili papirnata kalupa (visoka oko 3,5 cm). Lagano poprskajte tavu uljem, kao i unutrašnjost prstenova. Napunite ih smjesom za palačinke (najviše 3/4), a zatim poklopite tavu poklopcem i palačinke pecite oko 10 minuta na laganoj vatri.
3. Gornji sloj palačinke trebao bi biti prekriven malim mjehurićima, a rubovi izgledati ruho. Pažljivo okrenite palačinke. To možete učiniti tako da svaku palačinku zajedno s kalupom prevrnete na poklopac, a zatim je ponovno položite na tavu. Pecite još 1-2 minute. Držite ih na toplom dok ne potrošite svu smjesu. Palačinke posipajte šećerom u prahu i prelijte javorovim sirupom te poslužite sa sladoledom i bobičastim voćem.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.