Donosimo vam recept za loubiau, popularno marokansko varivo koje se priprema od bijelog graha, paradajza, bijelog luka i različitih začina te s dodatkom nezaobilaznog čilija.
Recept se priprema od isključivo sastojaka biljnog porijekla te je idealno za vegane. Može se poslužiti kao predjelo, ali i kao prilog glavnom jelu uz pečeno meso na roštilju.
Za pripremu variva možete iskoristiti suhi grah koji treba namočiti večer prije termičke obrade. No ako želite skuhati fino jelo u manje od pola sata, upotrijebite već kuhani grah iz konzerve.
Sastojci za marokansko varivo od graha:
- 1 konzerva bijelog graha od 400 g
- 125 ml povrtnog temeljca
- 5-6 čehni bijelog luka
- 3 paradajza
- 2 čajne kašike kurkume u prahu
- 1 luk
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 čajna kašika dimljene crvene paprike u prahu
- 1 čajna kašika kumina
- ½ čajne kašike pahuljica čilija
- sol i biber po želji
- biljno ulje
- svježe začinsko bilje po želji
Priprema marokanskog variva od graha:
- Zagrijte malo ulja u većem loncu i na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte luk dvije do tri minute.
- Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte sve zajedno još oko 30 sekundi.
- Dodajte koncentrat paradajza, sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
- Dodajte nasjeckani paradajz i dobro promiješajte.
- Dodajte kurkumu, papriku u prahu, kumin, pahuljice čilija, sol i biber. Dobro promiješajte.
- Ubacite ocijeđeni kuhani grah i sve podlijte povrtnim temeljcem.
- Kuhajte 10-ak minuta dok se okusi na sljube.
- Poslužite s domaćim hljebom i začinite sa začinskim biljem po želji.