Životni stil

Recept za marokansko varivo od graha: Govori sto jezika

loubia marokansko varivo od graha

Donosimo vam recept za loubiau, popularno marokansko varivo koje se priprema od bijelog graha, paradajza, bijelog luka i različitih začina te s dodatkom nezaobilaznog čilija.

Recept se priprema od isključivo sastojaka biljnog porijekla te je idealno za vegane. Može se poslužiti kao predjelo, ali i kao prilog glavnom jelu uz pečeno meso na roštilju.

Za pripremu variva možete iskoristiti suhi grah koji treba namočiti večer prije termičke obrade. No ako želite skuhati fino jelo u manje od pola sata, upotrijebite već kuhani grah iz konzerve.

Sastojci za marokansko varivo od graha:

  • 1 konzerva bijelog graha od 400 g
  • 125 ml povrtnog temeljca
  • 5-6 čehni bijelog luka
  • 3 paradajza
  • 2 čajne kašike kurkume u prahu
  • 1 luk
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 1 čajna kašika dimljene crvene paprike u prahu
  • 1 čajna kašika kumina
  • ½ čajne kašike pahuljica čilija
  • sol i biber po želji
  • biljno ulje
  • svježe začinsko bilje po želji


Priprema marokanskog variva od graha:

  1. Zagrijte malo ulja u većem loncu i na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte luk dvije do tri minute.
  2. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte sve zajedno još oko 30 sekundi.
  3. Dodajte koncentrat paradajza, sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
  4. Dodajte nasjeckani paradajz i dobro promiješajte.
  5. Dodajte kurkumu, papriku u prahu, kumin, pahuljice čilija, sol i biber. Dobro promiješajte.
  6. Ubacite ocijeđeni kuhani grah i sve podlijte povrtnim temeljcem.
  7. Kuhajte 10-ak minuta dok se okusi na sljube.
  8. Poslužite s domaćim hljebom i začinite sa začinskim biljem po želji.

Clicky