Gotovo tijesto, sir i malo maslaca – sve je što nam treba za jednu od najukusnijih varijanti pite sa sirom koju ste ikad probali.
Sve što treba učiniti jest razvući tijesto, nadjenuti ga svježim i narendanim sirom, poklopiti drugom polovicom tijesta i zapeći u pećnici.
Kod pripreme ove pite sa sirom nema greške, a jednostavnost pripreme i lako dostupni sastojci mogli bi vas privući da ona postane vaš današnji ručak. U nastavku je recept.
Najbrža lisnata pita sa sirom – sastojci:
- zamrznuto gotovo lisnato tijesto
- 200 g ribanog sira (gauda)
- 250 g krem sira (može i posni sir)
- 100 g rastopljenog maslaca
Najbrža lisnata pita sa sirom – priprema:
- Tijesto ostavite preko noći u hladnjaku kako bi se odmrznulo. Paket lisnatog tijesta obično sadrži dva jednaka dijela lisnatog tijesta.
- Zagrijete rernu na 180 stupnjeva.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto.
- Naribajte sir pa ga pomiješajte s krem sirom. Dodajte malo soli i začine po želji.
- Donju koru lisnatog tijesta stavite u četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje. Nadjenite smjesom od sira pa poklopite drugom korom jednakih dimenzija. Sirovo izrežite na jednake kocke pa obilno premažite otopljenim maslacem. Po želji začinite krupnom solju.
- Pecite oko 30 minuta, odnosno dok gornja kora ne dobije zlatnu boju.
- Poslužite toplo ili hladno.
Savjet: Uz sir možete dodati bilo koji drugi sastojak koji imate u hladnjaku. Šunka narezana na kockice, razno povrće, pa i ostaci bolonjeza – odlično će se uklopiti u ovaj recept.
Za ljubitelje slatkoga: U kremasti sir možete dodati šećer u prahu, nadjenuti donju koru, dodati voće, poklopiti i zapeći.