Svi znamo da se karamela pravi od šećera - ali postoji i zdravija varijanta ove ukusne smjese. Ima vrlo sličan ukus kao orginal, ali za pravljenje ne treba ni trunka šećera.
Za pripremu lažne karamele upotrebite mekane urme i tahini, odnosno pastu od mljevenih sjemenki susama.
Iako je recept vrlo jednostavan, valja pripaziti na nekoliko detalja.
Ako na raspolaganju nemate mekane hurme važno je iste potopiti u toploj vodi večer prije pripremanja recepta kako bi omekšale. Ovo je posebno važno ako na raspolaganju nemate dobar blender ili sjeckalicu povrća.
Za dobru lažnu karamelu važno je i upotrijebiti i kvalitetni tahini. Na tržištu ima različitih brendova koji u paoranju skrivaju gorku masu nalik na komad gline. Umjesto toga kupite one u tečnom stanju koji se lako daju preliti iz pakovanja.
Sastojci
150 grama mekanih hurmi bez koštica
3 kašike tahnija
prstohvat soli
Priprema
U blender stavite omekšale hurme bez košpica, tahini i so, pa sve zajedno izmješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu nalik na karamelu.
U slučaju da je smjesa pretvrda dodajte malo vode i biljne alternative za mlijeko poput onog od badema.
Poslužite uz voće, čokoladu, na hljebu ili premažite preko kolača.