Begova čorba često je dio iftarske trpeze za vrijeme ramazana. Begova čorba se može poslužiti kao samostalno jelo, naročito ako je dovoljno gusta.
Sastojci
400 g kokošijeg ili pilećeg mesa
200 g korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer)
50 g maslaca
50 g brašna
20 g sušene bamije
1 žumance
50 g kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera
Priprema
Kokošije ili pileće meso operite, stavite u lonac, nalijte vode, posolite i kuhajte s očišćenom mrkvom, peršunom, celerom i lovorom. Kada je meso kuhano, procijedite supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu, peršun i celer.
U posudu stavite maslac, zagrijte ga, dodajte brašno, popržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice pa zajedno prokuhajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunovog soka. Ocijedite, properite i dodajte čorbi., zajedno prokuhajte. Razmutite žumance s kajmakom ili mileramom, umiješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo maslaca, pobiberite.
Savjet
Bamija se zbog sluzavosti potopi u vodu i ostavi dok ne nabubri, a zatim se ispere u nekoliko voda. Najbolje je da se prije upotrebe prokuha nekoliko minuta u vodi.