Uz nekoliko trikova i svježih začina iz ove ponizne namirnice moguće je izvući gastronomski maksimum u kojem će uživati sva osjetila.
Sastojci:
6 srednjih krompira
75 ml maslinovog ulja
5 čehne bijelog luka
1 kašika nasjeckanog svježeg ružmarina
1 kašika nasjeckanog svježeg timijana
morska sol i biber po želji
malo peršuna za ukras
Priprema:
1. Zagrijte lim za pečenje krumpira u rerni na 220 Celzijevih stepeni. Rešetku za pečenje položite uz dno pećnice.
2. Ogulite krompir za to vrijeme (možete upotrijebiti sve vrste s visokim postotkom škroba).
3. Svaki krompir narežite na četiri jednaka dijela. Krompir stavite u široku tavu s uljem, bijelim lukom u kori, ružmarinom i timijanom, a sve zajedno posolite i pobiberite po želji te kratko prepržite da se sljube svi sastojci.
4. Krompir u tavi premjestite u rernu, te pustite da se peče oko 55 minuta na 220 stepeni Celzijusa.
5. Poslužite vruć krumpir s nešto svježe nasjeckanog peršuna.