Soumada – ili grčko piće sreće popularan je napitak od badema koji potječe s Krete. Svoj nadimak soumada duguje tradiciji posluživanja na vjenčanjima i veselim događanjima.
Soumada je i odličan dodatak koktelima u kojima se koristi orgeat sirup ( sirup od badema s ružinom ili narandžinom vodicom), a dodati je možete i drugim, omiljenim napicima kojima pruža predivnu aromu kao što je na primjer ledena kafa.
Sastojci za napitak soumada:
400 g badema
Nekoliko kapi ekstrakta gorkog badema.
1 kg šećera
1 l vode
Priprema soumade:
- Bademe blanširajte i ogulite im kožicu. Gnječite ih u više tura u mužaru dodajući svaki put 2-3 kašike šećera i 2-3 kašike vode dok se ne pretvore u pastu.
- Ostatak šećera kuhajte u vodi uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Zatim kuhajte još oko 5 minuta dok ne dobijete lagani sirup.
- Dodajte pastu od badema i aromu u sirup i kuhajte još 5-10 minuta.
- Maknite s vatre i ostavite da se dobro ohladi pa procijedite kroz gazu i ostavite da se ohladi. Ulijte u sterilizirane boce.
- Sirup poslužite u visokim čašama razrijeđenog običnom ili gaziranom vodom.
O bademima
Bademi su među najpoznatijim i najtraženijim orašastim voćem na svijetu, a zasluge tome svakako treba pripisati i njihovoj nutritivnoj vrijednosti i nizu pozitivnih učinaka koje njihova konzumacija ima na ljudsko zdravlje.
Bademi porijeklo vuku iz Bliskog istoka, ali je danas SAD najveći svjetski proizvođač badema. Bademe se može jesti sirove ili pečene, a od njih se radi i bademovo mlijeko, ulje, brašno i pasta, poznata pod nazivom marcipan.
Nutritivna vrijednost badema
Bademi imaju iznimnu nutritivnu vrijednost. U 100 grama badema nalazi se 575 kalorija što ih čini iznimno nutritivno vrijednom namirnicom. Po makronutrijentima sastav je kako slijedi:
Masti 49 g
Zasićene masne kiseline 3,7 g
Polinezasićene masne kiseline 12 g
Mononezasićene masne kiseline 31 g
Transmasne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 22 g
Dijetna vlakna 12 g
Šećeri 3,9 g
Bjelančevine 21 g
Od vitamina i minerala, bademi se mogu pohvaliti visokim udjelom vitamina E i B2 te magnezija, mangana i kalija.