Većini mališana kečap je omiljeni dodatak uz picu, slane palačinke, hamburger, pomfrit… Slatkast i gust, odlično se slaže uz sve vrste slanog tijesta, kao i uz meso i skrobno povrće.
Ukoliko ste ljubitelj kečapa i trošite ga u većim količinama, napravite ga sami u domaćoj radinosti.
Recept koji vam donosimo može da parira najboljim fabričkim varijantama, s tom razlikom što ćete koristiti minimalnu količinu konzervansa kako bi kečap što duže opstao.
Sastojci:
-5 kg paradajza
-300 g šećera
-100 g soli
-150 g gustina
-100 ml šećera
-malo origana
-2 g konzervansa
Priprema:
Operite paradajz, pa ga oljuštite i izmiskajte u blenderu. Ukoliko imate mašinu za mljevenje paradajza, ovaj postupak ćete ubrzati.
Sipajte dobijeni sok od paradajza u lonac i kuvajte dok ne uvri do četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa miješajte dok ne počne da se zgušnjava. Na kraju dodajte malo kozervansa, pa sve dobro izmiješajte.
Vruć kečap sipajte u sterilisane teglice ili staklene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Staklene posude sa kečapom dobro ušuškajte i ostavite da tako odstoje 48 sati, a onda ih prebacite na hladno mjesto, prenosi Telegraf.