Želite isprobati malo drugačiji i zdraviji kolač, ali jednako ukusan kao i njegove "nezdrave" verzije? Isprobajte ovaj sočni brzi čokoladni kolač. U ovom kolaču nema rafiniranih šećera, nema jaja, a nema ni pšeničnog brašna, što ga čini zdravim, veganskim i bezglutenskih kolačem. Recept je jednostavan za pripremu, brzo je gotov, fin je i jako sočan - nije li to sve što vam treba?
Sastojci za brzi čokoladni kolač
250 g batata
6 hurmi
1 kašika kokosovog ulja
4 kašike javorovog sirupa ili meda
100 g sitno mljevenih badema
4 žlice gorkoga kakaa
1 kašičica ekstrakta od vanilije
malo cimeta
malo muškatnog oraščića
Priprema
Batat ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta).
U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i datulje dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.
U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.
Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 - 50 minuta. Probajte ga čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.
Ohladite ga pa poslužite prelivenog otopljenom čokoladom.