Šest glavica bijelog luka može zvučati kao kakav starinski recept za tjeranje vampira, ali radi se kremastoj supi koja je na TikToku skupila skoro dva miliona lajkova i više od 12 hiljada komentara. Supa o kojoj se priča sa svojih 60 čehni bijelog luka na prvu zvuči malo zastrašujuće (ili impresivno), ali odlučite li je pripremiti, budite bez straha jer se radi o zapečenim glavicama koje se u pećnici tranformiraju u blagu, karameliziranu kremu koja miriše na bijeli luk, ali ne ubija snagom.
Autorica TikTok videa, Foodwithliz napominje kako količinu bijelog luka slobodno možete smanjiti na 4 glavice ako volite blažu aromu.
Sastojci
4-6 glavica bijelog luka
pola glavice luka
1 vezica majčine dušice
700 ml temeljca od povrća ili piletine
60 g parmezana
1 krompir (može i više ako želite gušću juhu)
475 ml biljnog ili kravljeg mlijeka po izboru
60 ml suhog bijelog vina
krutoni i peršun za posipavanje
so, biber
Priprema
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
Odrežite vrhove glavica bijelog luka pa unutrašnjost prelijte s malo maslinova ulja i posolite. Zamotajte svaku posebno u aluminijsku foliju i pecite pecite 45 minuta do sat vremena. Kad se ispeku pustite da se ohlade.
Ogulite i narežite krompir na kockice pa ih kuhajte dok ne omekšaju (8-10 minuta).
Luk nasjeckajte i pržite na tavi 10-15 minuta.
Ohlađeni bijeli luk istisnite iz ljuske i prebacite ga u blender.
Dodajte mu luk i komadiće krompira pa izmiksajte.
Ulijte šolju mlijeka pa miksajte dok smjesa ne bude glatka.
Prebacite smjesu u veliki lonac i zagrijte.
Ulijte preostalo mlijeko i temeljac te dodajte svežanj majčine dušice.
Ulijte i bijelo vino i kuhajte na laganoj vatri dok alkohol ne ispari.
U supu umiješajte naribani parmezan pa posolite i pobiberite po ukusu.
Prema želji ubacite i komadić maslaca.
Izvadite svežanj majčine dušice i ulijte supu u tanjire.
Poslužite s kockicama hljeba i listićima peršuna.