Magazin

Recept kad vam ostane hljeb od jučer: Slatke prženice

Kako da "reciklirate" hljeb od juče? Probajte recept za prženice koje mirišu kao najfiniji kolači.

Kad hljeb umočite u finu smjesu od jaja i mlijeka ne morate dobiti samo slani obrok. Uz malu varijaciju napravit ćete super slatkiš koji miriše na cimet i vanilu.

Sastojci:

6-8 kriški hljeba (star bar dva dana)

2-3 jaja

250 ml mlijeka

1 kašika smeđeg šećera

Pola kašičice cimeta

1 kašičica ekstrakta vanile

U zdjelu stavite jaja, dobro ih izmutite žicom, zatim dodajte so, šećer, cimet, vaniliju i rendanu koru limuna pa kratko umutite, piše Pun kufer. Dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte.

U tako pripremljenu smjesu umočite hljeb.

U širem zagrijanom tavi istopite puter pa na srednje jakoj vatri ispržite hljeb (pržite ga po 2-3 minuta sa svake strane).

Isprženi hljeb stavite na poslužavnik koji ste prekrili ubrusima od papira (kako bi upili višak masnoće). Nakon nekoliko minuta odstranite papir pa prženice pospite s dosta šećera u prahu i po želji dodajte još malo cimeta.

Poslužite toplo.

Clicky