Jabuke su trenutno najjeftinije voće, a i tako su slasne da im je nemoguće odoljeti. Volimo sve poslastice s jabukama – štrudle, pite, fritule, tarte Tatin, brze kolače, kolače s „nevidljivim“ jabukama… A novi hit nam je definitivno slasna cobbler pita od jabuka kako je priprema bivša prva dama Amerike Michelle Obama.
"Ovaj cobbler pripremam već jako dugo, a sastojke sada već mjerim napamet. Količinu određenih sastojaka, poput šećera, moguće je i prilagoditi jer netko voli slađe, neko manje slatke deserte. No navedene količine daju baš onakvu pitu kakvu voli moja porodica.
Da, zvuči neobično, no ova pita uistinu se peče 3 sata – na taj način tijesto postane pahuljasto, baš kako ga voli Barack", poručuje Michelle.
Obilne količine za ovu pitu su dovoljne za veće društvo, ali morate se pripremiti da pečenje uistinu traje dugo te na vrijeme ubaciti cobbler od jabuka u rernu.
Sastojci
- 8 jabuka granny smith – oguljenih i narezanih na kriške
- 1,5 do 2 šolje smeđeg šećera
- 1,5 kašičica cimeta
- 1 kašičica naribanog muškatnog oraščića
- pola kašičice soli
- četvrtina šolje oštrog brašna
- gotovo prhko tijesto za pitu
- 125 g maslaca
Postupak
Pripremite tijesto za pitu prema ovom receptu i ostavi ga u frižider preko noći.
Sastojke za nadjev izmiješajte u zdjeli i stavite u frižider preko noći da se svi okusi prožmu.
Pećnicu zagrijte na 160 stepeni. Namastite veliki kalup maslacem.
Razvaljajte tijesto za pitu na što tanje. S pola količine tijesta obložite dno i stranice kalupa te ga izbodite viljuškom na nekoliko mjesta. Nadjev od jabuka zajedno s tekućinom s dna posude ulijte u tijesto. Na vrh stavite 100 g maslaca u komadićima. Ostatkom tijesta prekrijte nadjev i pustite da tijesto ležerno viri preko ruba kalupa.
Rubove tijesta pritisnite na rub kalupa. Rastopi ostatak maslaca i time premaži tijesto na vrhu pite.
Ubacite pitu u rernu i odmah smanji temperaturu na 150 stepeni. Pecite oko 3 sata. Pitu prvi put trebate provjeriti nakon 2 do 2 i po sata kako ne bi zagorjela.