Punjeni pečeni krompir dolazi na hiljade načina i uvijek ga obožavamo. Popularan turski street food jednostavan je i lagan obrok koji možete pripremiti i kod kuće, a dobro će se snaći u ulozi bruncha ili večere.
Nadjev od pesta i špinata sjajno će nadopuniti prženo jaje, a ako želite špinat možete zamijeniti i blitvom. Ako želite, specite u pećnici i nekoliko cherry paradajza i njima ukrasite gotovo jelo.
Pirjani špinat (ili drugo tamnozeleno lisnato povrće) s bijelim lukom i začinjen s malo limuna i sam je ukusan prilog, pa se ponekad sjetite probati ga uz ribu, meso ili pečena jaja za brzi ručak ili večeru jer je općepoznato da se jaja vole s tamnozelenim i malo limuna ili sirćeta.
Za pečeni punjeni krompir trebat će vam nekoliko minuta više nego što treba krompiru da se speče. Možete koristiti mirkovalnu kao prečac i tako smanjiti vrijeme pečenja na 20-ak minuta. Ako se odlučite za taj način, nikako nemojte zaboraviti izbosti krompir.
Sastojci za punjeni pečeni krompir:
- 6 srednje velikih crvenih krompira
- ¾ šoljice pesta od bosiljka
- 6 jaja, pečena na oko ili poširana
- 3 kašike svježeg sira
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 čehno bijelog luka, narezan na sitno
- 500 g svježeg špinata ili blitve
- 1 kašika limunovog soka
- ¼ kašike soli
- ¼ kašike mljevene crvene paprike
- 6 cherry paradajza, za ukras, po želji
Priprema pečenog krompira punjenog pestom i špinatom:
Krompir izbodite viljuškom i pecite u komadu na 220 stepeni dok ne omekša, oko 45 minuta do 1 sat.
Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, bijeli luk kratko prepržite pa dodajte narezani špinat ili blitvu, promiješajte i pirjajte 3 do 5 minuta. Maknite s vatre i dodajte limunov sok, sol i mljevenu crvenu papriku pa sve promiješajte.
Gotov krompir izvadite iz rerne, pustite da se malo ohladi, a onda svaki zarežite po dužini tako da stvorite džep.
Ispecite ili poširajte jaja.
Svaki krompir prelijte pestom, dodajte špinat, sir, jaje i paradajz.
Poslužite toplo i uživajte.