Meka i flafasta, tradicionalna portugalska krofna Bola de Berlim puni se slatkom kremom od jaja. No nemojte da vas zavara naziv - recept je portugalski, a ne berlinski. Sa sobom su ih donijeli njemački Jevreji, a Portugalci su se oduševili - i s vremenom promijenili punjenje.
Debeljuškaste njemačke krofne se za razliku od portugalskih pune pekmezom, a ne kremom od jaja - u koju, prema želji, možete dodati i aromu vanilije.
Sastojci za portugalske krofne:
Tijesto:
- 500 g brašna
- 8 g soli
- 15 g šećera
- 240 ml mlijeka
- 9 g suhog kvasca
- 60 g maslaca
- 1 veliko jaje
- 60 g šećera u prahu za posipanje
- 30 g cimeta u prahu za posipanje
Punjenje:
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 50 g škrobnog brašna
- 100 g šećera
- 2 velika jaja
- korica 1/2 limuna
Priprema portugalskih krofni:
- Za kremu u velikoj zdjeli pomiješajte škrobno brašno, šećer, 2 kašike mlijeka i jaja pa izmiješajte pjenjačom.
- Ostatak mlijeka ulijte u lonac srednje veličine, dodajte limunovu koricu narezanu na 4 dijela i zagrijavajte mlijeko na srednje jakoj vatri samo dok ne zavrije.
- Izvadite limunovu koricu i polako ulijte vruće mlijeko u ravnomjernom mlazu na smjesu škrobnog brašna i šećera miješajući dok se smjesa dobro ne sjedini Zatim vratite na vatru i kuhajte na srednjoj vatri uz miješanje dok se krema ne zgusne. Prebacite kremu u zdjelu i prekrijte prozirnom folijom pa ostavite da se hladi.
- Suhi kvasac otopite u malo mlijeka i ostavite da se aktivira 10 minuta.
- Napravite tijesto – dodajte mlijeko, aktivirani kvasac, sol, šećer, maslac, jaja i brašno u zdjelu miksera za miješanje i pričvrstite kuku za tijesto. Miješajte na niskoj brzini 5 minuta, zatim povećajte brzinu na srednju i nastavite miješati 3 minute ili dok tijesto za krafne ne postane glatko i elastično.
- Ako ćete tijesto mijesiti ručno, najprije dodajte brašno u veliku zdjelu i napravite udubljenje u sredini, zatim dodajte ostale sastojke u udubljenje i počnite miješati sastojke i mijesiti tijesto dok ne postane glatko, oko 10-15 minuta.
- Prebacite tijesto za krofne u pobrašnjenu ili malo namašćenu zdjelu i prekrijte prozirnom folijom ili krpom. Ostavite tijesto 90 minuta.
- Kada je tijesto spremno, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Utapkajte tijesto da ga malo oslobodite zraka. Pomoću valjka razvaljajte tijesto na debljinu od oko centimetra.
- Okruglim kalupom za kolačiće od oko 5-7 cm izrežite diskove tijesta za krafne pa ih prekrijte krpom i ostavite da se dižu oko 40-50 minuta da se udvostruče.
- Kad primijetite da je tijesto gotovo dignuto, zagrijte ulje. Savršena temperatura je 190°C. Spustite krofne oprezno u vruće ulje i pržite ih oko 1-2 minute sa svake strane ili dok ne dobiju zlaćanu boju.
- Pržene krafne prebacite na tanjur obložen papirnatim ubrusom i ostavite da se ulje malo upije. Zarežite središte svake krofne gotovo do stražnje strane i napunite ih kremom od jaja, a zatim pospite šećerom u prahu i cimetom.