S juga Kine, iz Kantona (Guangzhou) dolazi jedan od omiljenih načina za pripremu kajgane. Kantonska kajgana je toliko je ukusna da je prešla granice zemlje i osvojila svijet svilenkastom teksturom i sočnim okusom.
Tajni sastojak je škrobno brašno, zahvaljujući kojem će ostati sočna, ali ne i kašasta. Budući da takva kajgana nije previše kremasta ne treba se nužno jesti s hljebom – odlična je uz kakvo prženo ili kuhano povrće.
Kinezi je vole i sa škampima ili kozicama te u woku s mesom i povrćem. Tipičan, valovit izgled dobiva se tako da tokom pečenja tekući dio jaja vadite na vrh, a postupak možete provjeriti i u videu.
Sastojci za kinesku kajganu:
5 velikih jaja
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice šećera
1/2 kašičice rižinog vina
1/2 kašičice sezamovog ulja
1/8 kašičice bijelog bibera u prahu
1 kašičica škrobnog brašna
1 kašika vode
1 kašika gheea ili masti
Priprema:
1. Pomiješajte škrobno brašno i vodu. U drugoj posudi pomiješajte so, šećer, rižino vino, sezamovo ulje i biber.
2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa izmiješajte bjelanjke dok ne postanu pjenasti, dodajte ih žumanjcima i promiješajte. Jajima dodajte kukuruzni škrob s vodom, kratko umutite i dodajte preostale sastojke iz druge posude.
3. Zagrijte ghee ili mast u woku ili tavi pa ulijte jaja. Ostavite par sekundi i maknite s vatre pa lopaticom napravite kružni pokret da tekuća jaja s dna dođu na vrh i vratite na vatru. Kad se pojave mjehurići na krajevima jaja, otprilike za deset sekundi, ponovno maknite wok s vatre i ponovite postupak tako da tekuća jaja dođu na vrh. Ponavljajte postupak sve dok jaja više ne budu tekuća.