Namaz od zapečenog graha nezaobilazan je dio meksičke kuhinje. Bez njega je nemoguće zamisliti burritoe, nachose i druga tradicionalna jela ove sjevernoameričke zemlje. Može se jesti na tostu, poslužiti kao umak za čips ili dodati kao prilog riži, tjestenini, krompirima ili bilo kojem drugom jelu.
Grah je zdrava namirnica koja je bogata bjelančevina i ugljikohidratima, aminokiselinama, folatima, željezom i drugim hranjivim tvarima. Savršeni je izbor za pripremu proteinskog namaza.
Sastojci:
- 1 mala konzerva graha (220 grama kuhanog graha)
- 1 luk
- Malo putera
- So i biber
Priprema:
- Rastopite puter u tavi.
- Na puteru donstajte sitno nasjeckani luk. Za to će vam biti potrebno oko dvije do tri minute.
- Ubacite ocijeđeni grah iz konzerve i pecite ga oko jedne minute.
- Gnječilom za krompir pretvorite grah u pastu. Ako vam je smjesa presuha, podlijte s malo vode ili temeljca.