JEDNOLIČNA HRANA

Proljetni umor se često javlja u ovo doba godine

Mnogi ljudi cijelu zimu izguraju bez prehlade, ali ih na ulovi s prvim toplijim danima i nikako se ne mogu riješiti kihanja, šmrcanja i osjećaja malaksalosti kod svake promjene vremena. Ako ujutro već ustajete umorni, bezvoljni i pomalo depresivni, s glavoboljom i osjećajem da nećete izgurati dnevne obaveze bez da već oko podne pošteno odrijemate, problem je vjerojatno u proljetnom umoru, odnosno tome da se organizam teško prilagođava na buđenje iz zimskog sna, kažu stručnjaci.

Closespecijal proljetni umor

"Proljetni umor se često javlja u ovo doba godine, kao posljedica jednolične zimske prehrane i manjka vitamina i minerala. Uz jednoličnu i tešku zimsku prehranu na to sigurno utječe i nedostatak kretanja na svježem zraku koji inače doprinosi obnavljanju energije, pa početak proljeća i prvu ponudu svježih sezonskih namirnica na tržnicama trebalo iskoristiti za to da obavimo detoks i unesemo vrijedne nutrijente koji će nam dati energiju. Posebno je korisno staviti naglasak u prehrani na mlado povrće, koje je iznimno bogato vrijednim nutrijentima", kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. U rano proljeće rastu šparoge, bob, mladi luk, rotkvica, grašak, rikola, zelena salata, špinat, matovilac, mladi krompir, peršun, bijeli luk, mrkva i dobro ih je obilato koristiti u prehrani.

Dodaje kako je dobro staviti naglasak na namirnice koje potiču čišćenje organizma, kako bi se tijelo oslobodilo toksina kroz debelo crijevo, jetra, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu. Ne morate se držati nekog posebnog detoksifikacijskog programa, umjesto toga, započnite pomalo prelaziti na laganiju i manje masnu hranu, uz pojačan unos voća, povrća i vode, odnosno biljnih čajeva koji će potaknuti izmjenu tvari u organizmu, savjetuje nutricionistica.

Dakle, ako niste skloni restriktivnijim dijetama, odnosno pridržavanju nekih posebnih programa, dovoljno će biti da uvedete u praksu običaj da uz svaki ručak i večeru pojedete zdjelu svježe salate, odnosno da barem nekoliko dana svaki obrok upotpunite laganom povrtnom juhom, sa što više povrća u prilogu u glavnom obroku. Dok ima mladog povrća na tržnicama, korisno je iskoristiti to barem kroz sedam dana, tako što ćete svaki dan popiti i sok od svježeg povrća. Voće je najbolje jesti sirovo, cjelovito, a povrće iskoristiti u salatama, za svježe cijeđene sokove ili juhe, savjetuje nutricionistica. Povrće koje kuhajte kuhajte na pari, ili u što manje vode, jer se kuhanjem gube vrijedne hranjive tvari. Također, smanjite konzumaciju pržene hrane i prerađenih žitarica, odnosno bijelog hljeba, peciva, keksa i kolača te grickalica.

Bijelu rižu i tjesteninu zamijenite smeđom rižom, heljdom, ili zobi, uvedite heljdu ili kus kus u prehranu i slično, jer cjelovite žitarice daju puno energije, a neće izazvati brzi rast šećera u krvi i nagli pad, odnosno nove faze umora", savjetuje Sandra Marić Bulat. Posebno dobar učinak na organizam imat će šparoge, gorko zeleno povrće, artičoke, jagode, avokado te namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih voćnih i povrtnih salata, dodaje.

I mnogi tradicionalni sistemi liječenja, kao što je, na primjer ayurveda, preporučuju da se početkom proljeća stavi naglasak na čišćenje organizma, prije svega jetre i crijeva, pomoću ljekovitog bilja, kako bismo pomogli organizmu da se lakše prilagodi na toplije vrijeme i više aktivnosti, a da se ne osjećamo premoreno, istaknula je Maja Žalac, inžinjerka agronomije i fitoterapeutkinja. Kaže kako priroda nudi obilje rješenja za snaženje organizma u ovo doba.

Sok ili čaj od bazge u ovo vrijeme su vrlo korisni jer je bazga vrlo korisna za jačanje imuniteta. Osim toga, djeluje diuretski, pa doprinosi čišćenju organizma. Mlada kopriva u salati, ili tinktura koprive koju ćete dodati u čaj, vrlo je korisna jer pomaže obnoviti zalihe željeza i drugih korisnih minerala. Također, odličan je čistač krvi i jetre te također djeluje kao diuretik pa potiče čišćenje organizma od otrova, ističe fitoaromaterapeutkinja. Ako vas, pak, muči nesanica, što nije rijetko u proljeće, preporučuje topli čaj od melise i hmelja.

Protiv proljetnog umora i depresije vrlo učinkovito si možemo pomoći i aromaterapijom, rije svega uljima citrusa (limun, mandarina, naranča ili grejp, bergamot), zatim ruža, geranij i ružmarin. Dovoljno je nekoliko kapi ukapati u lampicu ili kupku da potaknu dobro raspoloženje te uklone vašu potištenost i umor, dodaje sugovornica.

Brzo razbuđivanje

Da biste bili fit, važno je osigurati organizmu sedam do osam sati kvalitetnog sna, ali i buditi se brzo i poletno. Zato odmah po stajanju podignite roletne da vas razbudi prirodno svjetlo. Svjetlo podiže razinu hormona koji djeluju stimulirajuće i podižu energiju, kao što su serotonin, kortizol i adrenalin. Ujedno, time se zaustavlja proizvodnja melatonina koji nas uspavljuje. Dodatno, brzom razbuđivanju doprinijet će i jutarnje vježbanje, odnosno rastezanje.

Vratite kvalitetne međuobroke

Jedite redovito, odnosno ne preskačite obroke. Međuobroci su odlična prilika da u prehranu uvrstite više voća i to dugoročno, tako što ćete pojesti voćnu salatu, neku voćku s pola čaše jogurta, ili voćku s nekoliko nekoliko oraha, badema ili indijskih oraščića, koji će opskrbiti tijelo dodatnim korisnim vitaminima i mineralima.

Ne zaboravite piti vodu

Voda je najbolji 'čistač' organizma i na proljeće treba pripaziti da je pijemo dovoljno. Pijte najmanje dvije litre vode na dan, kako bi se štetne tvari pojačano izlučivale mokrenjem i znojenjem. Čašu obične vode možete zamijeniti i nekim biljnim čajem, ili limunadom, no izbjegavajte kupovne sokove bogate šećerom, kofein i pretjerivanje u alkoholu.

Uvedite šetnje i vježbanje u raspored

Fizička aktivnost također potiče proces čišćenja organizma pa nastojte uvesti u svakodnevnu praksu barem šetnju od 20-ak minuta do pola sata. Ovisno o zdravlju i kondiciji, dodajte barem još malo bicikliranja ili satove plesa, odnosno neku sličnu fizičku aktivnost koja potiče kardiovaskularno zdravlje.

Kratki odmor poslije podne

Osigurajte tijelu kratki predah iza ručka. Dovoljno je 20-ak minuta tokom kojih ćete stišati mobitel, odmaknuti se od gužve i povući se na neko ugodno mjesto gdje možete odraditi vježbe disanja uz opuštajuću glazbu. Ako ste na poslu, iskoristite to vrijeme da izađete iz zgrade i prošetate 2-ak minuta.

Ulje crnog kima

Korisno je za podizanje imuniteta te protiv peludne groznice, ako vas taj problem muči u proljeće. Preporučuje se uzimanje 25 kapi 2-3 puta na dan. Kod djece je ta doza 10-15 kapi, ovisno o uzrastu. Crni kim nije brzi imunostimulator pa je potrebno mjesec i pol da pokaže potencijal. Zbog toga ga ljudi koje pate od alergija trebaju početi uzimati krajem januara te ga koristiti do cvjetanja prve flore.

Ovo su super-namirnice za proljetno buđenje

  • Sok od cvekle čisti krv, popravlja cirkulaciju i smiruje živčani sistem te utječe na zdravlje jetre, bubrega i mjehura.
  • Kopriva je iznimno korisna jer sadržava obilje željeza i 20 puta više vitamina C od zelene salate. Iskoristite ju za pripremu čaja, no možete ju pripremiti kao zamjenu za blitvu i špinat.
  • Slično je i s listovima i korijenom maslačka: Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo. Najjednostavnije ga je pripremiti na salatu, s malo maslinova ulja i soka od limuna. Možete ga koristiti i za pripremu čaja za čišćenje.
  • Šparoge su bogate kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Odličan su izvor folata i vitamina C, tiamina i vitamina B6, pa su vrlo korisne za snaženje organizma u ovo doba.
  • Artičoka je prava riznica vitamina, minerala i fitokemikalija, a sadržava i visoki udio vlakana, te visoki udio silimarina, tvari za koju se vjeruje da ima zaštitan učinak na jetru. Sadrži i inulin, koji ima blago laksativno djelovanje, te pomaže kod konstipacije, što je vrlo važno za zdravlje jetre. Najbolje ju je skuhati i servirati kao predjelu, ili salatu, s maslinovim uljem i malo limunovog soka.
  • Mladi špinat bogatiji je klorofilom, koji se smatra snažnim 'čistačem' jetre i krvi. Obiluje vitaminom K koji, među ostalim, pridonosi održanju normalnih kostiju, a vrijedan je izvor vitamina C i kalija te sadrži visoki udio folne kiseline i željeza. Dobro ga je jesti s namirnicama bogatim vitaminom C, radi bolje apsorpcije vrijednih tvari.
  • Jagode su odličan izvor vlakana i vitamina C. Sadrže i folate, biljne fenole i antioksidanse za borbu protiv slobodnih radikala. Bogate su prehrambenim vlaknima, koja snaže probavni sistem.
  • Borovnice sadržavaju antioksidans antocijanin, koji jača signale između moždanih stanica i popravlja njihove reakcije, pa su vrlo korisne za bolje učenje i pamćenje. Sadrže dosta dijetalnih vlakana i odličan su izvor izvor vitamina C, kalija, kalcija i fosfora.

Detoks sokovi i čajevi za proljeće

Zelena vitaminska bomba

Sastojci: nekoliko listova špinata, 3-4 mrkve, šaka peršinovih listova, 2-3 grančice celera, komadić naribanog đumbira, pola šolje prirodnoga voćnog soka, 1/4 šolje vode

Priprema: Grubo usitnite sve sastojke i izmiksajte ih u sokovniku. Ovaj napitak koristan je za čišćenje krvi te poticanje rada bubrega i probavnog sistema, a preporučljivo ga je redovito piti od dva do tri puta na dan.

Sok od mrkve i jabuke

Sastojci: Pripremite jednu do dvije mrkve, komadić celera, srednje veliku jabuku, sok od pola limuna i – po želji – mali komadić đumbira. Priprema: Sve sastojke osim đumbira ubacite u blender i promiješajte, pa naribajte đumbira po želji.

Zeleni čaj svaki dan

Zeleni čaj vrlo je koristan kao pomoć pri detoksikaciji i mršavljenju, pa se preporučuje za svaki dan. Otklanja umor i razbuđuje, pa može zamijeniti i jutarnju kafu, a bogat je i antioksidansima koji štite od mnogih bolesti.

Clicky