Ramazan je mjesec u kojem se mnogo pažnje i vremena pridaje pripremi hrane za iftar i sehur. Običaj je da postači jedu više vrsta hrane. Ako vam ponestaje ideja šta spremati za iftar, punjeni patlidžani su odličan izbor. Hranjivi su, ukusni, a nutritivno se radi o idealnoj kombinaciji mesa i povrća.
Sastojci
2 velika ili 4 manja patlidžana
sok od polovine limuna
4 kašičice maslinovog ulja
400 g mljevenog mesa
2 glavice luka
3 čehna bijelog luka
1 kašičica začina
biber, so, peršin,
2 žumanca
100 g sira (edamer)
Priprema
Patlidžane operite, prepržite po duljini napola, izdubite sredinu, posolite i ostavite da odstoje.
Zatim ih osušite papirnatim ubrusom, pospite ih limunovim sokom da ne potamne pa ih stavite na ugrijano ulje i pržite desetak minuta. Izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu.
Na istom ulju ispržite sitno sjeckani luk, mljeveno meso, bijeli luk, a zatim dodajte sitno izrezanu sredinu patlidžana, začin, biber, so i zalijte vodom.
Dinstajte dok meso ne omekša. Na kraju umiješajte peršin i 2 žumanca.
Tim nadjevom napunite patlidžane, pospite ribanim sirom i pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni.