Za pripremu zapečene carbonare trebat će vam oko 25 minuta, samo kuhanje traje oko 40 minuta, a dobit ćete najsočnije jelo koje vole i djeca i odrasli.
Sastojci:
150 grama špageta
1 kašika ekstradjevičanskog maslinovog ulja
200 grama suhog mesa narezanog na komadiće
2 tikvice naribane na veće komade
45 grama smrznutog graška
2 zdrobljena čehna bijelog luka
5 jaja
65 grama sitno naribanog parmezana
250 grama glatke ricotte
30 grama sitno nasjeckanog svježeg peršuna, plus malo za serviranje
30 grama sitno nasjeckanog svježeg bosiljka
80 grama salate
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180-200 stepeni. Nauljite vatrostalnu posudu dimenzija 20 x 30 centimetara. Obložite dno i strane posude papirom za pečenje.
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, dok ne bude lijepo mekana. Procijedite i rashladite pod hladnom vodom. Stavite tjesteninu u zdjelu.
- Zagrijte ulje u maloj tavi za prženje na srednje jakoj vatri. Ispržite suho meso uz miješanje tri do četiri minute. Dodajte tikvice, grašak i bijeli luk. Pecite jednu minutu pa dodajte tjestenini.
- Umutite jaja, sir, peršun i bosiljak, dodajte tjestenini te dobro promiješajte. Carbonaru prelijte u pripremljenu vatrostalnu zdjelu. Pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok carbonara ne dobije zlaćanu boju i ne postane kompaktna. Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji deset minuta. Pospite peršunom. Poslužite toplo ili hladno uz salatu.