Životni stil

Prijedlog za iftar: Turske palačinke punjene špinatom

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja
1 glavica luka
250 g špinata
4 čehna bijelog luka
1 muškantni oraščić
malo bibera
1 kašika feta sir
3 kašike parmezana
1 kašika brašna
1/2 kašike mlijeka

Priprema:

  1. U veliku zdjelu, zamiješajte brašno i so. Napravite rupu u centru i dodajte 1 kašiku ulja i vode. Rukama dobro zamiješajte sve sastojke. Mijesite sve zajedno ne više od 10 minuta. Tijesto podijelite na četiri jednake loptice, naslonite ih na nabrašnjenu površinu, prekrite vlažnom krpom i pustite neka odleži 25 minuta.
  2. U međuvremenu, pripremite nadjev. Zagrijte 1 kašiku maslinovog ulja. Dodajte luk i bijeli luk te dinstajte dok luk ne zažuti. Dodajte špinat, muškatni oraščić, papriku, feta sir, parmezan. Pokrite i kuhate sve zajedno 3 minute.
    Na kraju izmiješate brašno i mlijeko u malu zdjelu te mješavinu dodajte u posudu gdje kuhate nadjev neprestano miješajući dok ne dobijete gusti umak. Sklonite sa vatre.
  3. Podijeliti smjesu špinata u četiri jednaka dijela. Na razvaljano tijesto promjera oko 13 cm po sredini, pravilno rasporedite nadjev. Preklopite rubove tijesta prema sredini i dobro ih prstima prilijepite kako bi spriječili ispadanje nadjeva. Zagrijte ulje na tavi te pržite jednu po jednu punjenu palačinku dok sa obje strane ne poprime zlatno-smeđu boju, pritom pazeći da se ne zalijepe.

Clicky