Jedanaesti je dan posta što znači da je prva trećina ramazana već prošla. Period je to i kad se tijelo navikne na post pa za iftar ne možemo mnogo pojesti zbog čega majke i domaćice odustaju od spremanja više vrsta jela, a dijelom i zbog ponestajanja ideja.
Zbog toga vam mi za večerašnji iftar preporučujemo rižoto sa gljivama i piletinom, obrok koji ćete, sigurni smo, pojesti u slast, a koji nije previše težak za organizam.
Osim toga, ovaj recept za iftar je jako lagan za pripremu, a jednako će u njemu uživati i mlađi i stariji.
Recept za rižoto sa gljivama i piletinom
Potrebni sastojci:
- ½ kg pilećih prsa
- 200 g šampinjona
- 1 šolja riže
- 1 kašika vegete
- ½ kašike bibera
- voda za kuhanaje
- peršun
- 1 kašika rendanog parmezana
- 1 kašika maslaca
Priprema:
Narežite pileća prsa na kockice i popržite u tavi dok ne porumeni. Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte začine, rižu, peršun i prelijte sa jednom čašom vode. Kuhajte na srednjoj vatri dok se riža ne skuha.
Pred sami kraj kuhanja umiješajte parmezan i maslac. Recept donosi iftarskimeni.