Magazin

Presolili ste hranu? Evo sjajnog savjeta kako ćete brzo popraviti stvar!

Ne kaže se bez veze da treba imati ruku za dodavanje soli u hranu, jer nije lako posoliti tako da svima bude ukusno. Čak i najbolji kuhar može pritom pogriješiti, odnosno presoliti obrok i pretvoriti ga u nešto nejestivo.

Dobra je vijest da ima spasa - donosimo 5 savjeta koji mogu pomoći u takvoj situaciji:

Dodajte krompir u hranu

Bakinim i nanim savjetima uvijek se najviše vjeruje i zapravo je najveća vjerovatnost da su učinkoviti, a ona bi vam odmah rekla: Ogulite i narežite krompir na kocke i prokuhajte u hrani, pa kad bude do kraja kuhan, izvadite. Odlično funkcionira za preslane supe ili variva, odnosno sva jela sa dosta tekućine.

Klin klinom, ili so - šećerom

Ako nemate krompir pri ruci, poslužit će šećer. Na kašiku stavite grudicu šećera i pustite da se otapa u supi ili saftu nekoliko sekundi . Pazite da se šećer ne otopi do kraja, ili da vam kašika šećera ne upadne u umak, jer to neće popraviti, nego pokvariti okus.

Kora hljeba može pomoći da 'izvučete' višak soli iz hrane | Foto: Bread Club

Kora hljeba

Treće rješenje: Koricu odstajalog hljeba namočite u umak na nekoliko minuta da upije višak soli.

Isperite vodom

Ovo rješenje je najučinkovitije za meso i povrće kuhano na pari. Stavite ih u tavu i tuširajte vodom dok ne isperete sol. Potom ocijedite vodu. Povrće će ispasti manje hrskavo, a meso manje mekano, ali žrtva će se isplatiti jer neće biti bljutavog okusa. .

Malo vrhnja ili voće

Ako vaš recept dopušta, pokušajte u jelo dodati malo vrhnja ili voća kako biste dodali okuse suprotne okusu soli i tako ublažili višak soli, donosi portal Fine Dining Lovers.

Clicky