Previše sala na stomaku može povećati rizik od određenih hroničnih stanja. Smanjena konzumacija alkohola, veći unos proteina i tjelovježba samo su neki od koraka koje možemo poduzeti kako bismo izgubili masnoću.
Međutim, poznati TV doktor i samoprozvani zdravstveni guru, dr. Michael Mosley, otkrio je i druge načine. Prema Mosleyju, skidanje masnoće može se postići izbacivanjem šećera i ugljikohidrata, ali također trebamo razumjeti kako debljanje funkcionira ako želimo dugotrajne rezultate.
"Morate razumjeti osnove djelovanja inzulina. Vaše tijelo proizvodi inzulin nakon obroka kako bi održalo šećer u krvi stabilnim. Na vašim staničnim stijenkama inzulin otvara otvore glukoze kako bi propustio šećer za sagorijevanje u mišićima i za skladištenje u masnoći. U vašoj masnoći, inzulin također obuzdava otpuštanje masnih kiselina u vaš sistem", objasnio je Mosley za Daily Express.
Kao rezultat toga, čak i nakon obroka, naša je krv prepuna glukoze i masnih kiselina. To je "toksična mješavina" koja uzrokuje niz loših posljedica, uključujući brzo povećanje sala na trbuhu.
Ključno je smanjiti skokove šećera
Mosley je preporučio ograničavanje ili izbjegavanje dvije vrste hrane: šećera i ugljikohidrata.
"Da biste ozbiljno utjecali na salo na trbuhu, ključno je smanjivanje skokova šećera. Iznenađujuće velik broj 'dijetnih' grickalica i pića ima visok udio šećera i reklamira se kao dijetalna hrana jer ima malo masti", kaže Mosley. Stoga savjetuje da jedemo manje slatkog voća poput manga, ananasa, slatkih frapea i sokova.
Što se tiče ugljikohidrata, naglasio je da, kada ljudi smanje ugljikohidrate, njihov apetit opada i stoga gube na težini. Preporučuje da prerađene ugljikohidrate poput bijelog kruha, čipsa i tjestenine zamijenimo izvorima energije koji se sporo otpuštaju, poput smeđe riže ili kvinoje.
"Dvije će vas stvari iznenaditi: količina šećera koju ste prije konzumirali i brzina kojom će se vaše salo na trbuhu početi topiti", zaključio je Mosley.