Životni stil

Potrebno vam je samo 15 minuta: Najbrži trik za pečenje krompira u kori

Običan krompir neiscrpno je vrelo kulinarske inspiracije – kuhamo ga, pržimo, pirjamo i pečemo. Ako ga želimo termički obraditi u kratkom vremenu – primjerice za 20-ak minuta, režemo ga na manje komade. Dok za pečenje u komadu u rerni trebamo izdvojiti i po sat vremena. U nastavku donosimo odličan recept za pečenje krompira u kori.

Srećom, uz pomoć modernih kuhinjskih pomagala razvijene su tehnike za bržu termičku obradu cijelog krompira u kori. Krompir se prvo skuha i omekša u mikrovalnoj rerni. Potom dovrši u fritezi na vrući zrak.

Ako nemate mikrovalnu rernu, krompir možete skuhati i u vodi u običnom loncu, no za to će vam biti potrebno više vremena.

Kako ispeći krompiru u kori u 15 minuta?

Operite cijeli krompir i dobro ga posušite papirnatim ručnikom ili pamučnom krpom.

Vilicom ispikajte površinu krompira na nekoliko mjesta.

Stavite krompir u mikrovalnu rernu na 5 minuta. Okrenite krompir i ostavite ga u mikrovalnoj rerni još pet minuta.

Krompir pažljivo premažite s malo biljnog ulja, posolite i pobiberite i stavite u fritezu na vrući zrak na 200 Celzijevih stepeni oko pet minuta kako bi postao hrskav.

Krompir u kori pažljivo razrežite po pola, te nadjenite namirnicama po želji. Obavezno stavite komadić maslaca i nešto naribanog sira. Možete dodati i pržene komadiće suhog mesa, komadiće ljute kobasice, vrhnje i različito povrće.

Clicky