Grlobolja može biti vrlo neugodna, bilo da je riječ o virusnoj ili bakterijskoj upali, no priroda za sve ima rješenje.
Postoji nekoliko sastojaka iz kuhinje koji mogu pomoći kod grlobolje. To su med, limun, bijeli luk, jabukovo sirće i so. Od biljaka su neizostavni kadulja, crni i bijeli sljez, komorač i majčina dušica. U prehranu svakako uključite nasjeckani bijeli luk te začine - kurkumu, đumbir i kajenski biber.
Otopinu za grgljanje, koju ćete u slučaju nadražena grla koristiti tri puta na dan, nakon obroka, napravite od 250 ml mlake vode, kašičice praha kurkume i pola kašičice morske soli.
Kombinirati možete 250 ml mlakog čaja od kadulje i pola kašičice soli, ili 250 ml mlakog čaja od kadulje te kašičicu jabukovog sirćeta i kašiku meda. Ako otopinu pravite s kajenskim biberom, dodajte prstohvat na 250 ml mlake vode uz dodatak kašike limunovog soka i kašičice soli. Nakon grgljanja sadržaj je potrebno ispljunuti. Svi ti sastojci smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol, djeluju antiseptički te pomažu liječiti upalu.