Svježe tikvice savršeno su povrće koje se može pripremati na različite načine. Ovaj recept za pohovane tikvice s parmezanom iz rerne brzo se priprema, a još brže jede.
Sastojci za pohovane tikvice:
- 2-3 tikvice
- 200 g prezle
- 150 g parmezana
- 65 g svježeg bosiljka
- 1 kašika bijelog luka u prahu
- ½ čajne kašičice soli
- ½ čajne kašičice bibera
- 1 čajna kašičica kajenskog bibera
- 2 jajeta
Priprema pohovanih tikvica:
- Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni.
- Operite tikvice i narežite ih na tanke kriške s korom.
- U jednoj zdjeli istucite jaja, a u drugoj pomiješajte prezlu, naribani parmezan, sol i biber, bijeli luk u prahu, nasjeckani svježi bosiljak i kajenski biber.
- Kriške tikvica umočite prvo u jaje, a potom u prezlu. Tako panirano povrće stavite na lim za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 15 do 20 minuta, dok tikvice ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Poslužite uz omiljeni umak. Dobar tek!