Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 4 čehna bijelog luka
- 200 g ovsenih pahuljica (mogu ražene i ječmene ili miješano)
- 1 kesica supe (bilo koja, može čak i sa rezancima, ili krem supa, kocka za supu)
- 50 ml ulja
- 1 kašika sitne crvene paprike
- Biber
- oko 300 ml vode
- malo peršunovog lišća ili bosiljka
- 1-2 kašike prezli
- jos malo ulja za prelivanje
- 2 jajeta
Priprema:
Isjeckajte luk, pa ga propržite na ulju. Dodajte isjeckan bijeli luk, vodu, supu iz kesice, biber, sitnu papriku, isjeckan bosiljak ili peršun. Ostavite kratko da ukrčka, pola minute, pa dodajte pahuljice. Uz miješanje dinstajte oko dva minute, sklonite sa šporeta i ostavite poklopljeno da se ohladi ili bar prohladi. Umiješajte dvije kašike prezli i pravite pljeskavice uz pomoć još malo prezli ili nauljite dlanove. Mogu se pržiti u tavi ili peći u rernu prelivene sa malo ulja. U rerni ih pecite u zagrijanoj na najjačoj temperaturi deset minuta do petnaest minuta. Ovu smjesu možete zamrznuti, pa praviti po potrebi. Pečene su lijepe i do dva dana.