Baza od palente:
- 1 šolja instant palente
- 3 šolje vode
- prstohvat soli
- 1 kašičica maslaca
Umak za pizzu:
- Pasirani paradajz
- Origano, bosiljak
- Malo soli
Dodaci za pizzu prema želji:
- Salama
- Mozzarella
- Paradajz umak
- Gljive
- Masline
- Luk
Priprema:
U lonac ulijte vodu, posolite i pričekajte da zavrije. Dodajte prstohvat soli. Uz neprekidno miješanje pjenjačom dodajte palentu u vodu i miješajte 1 minutu. Dodajte maslac i nastavite miješati na niskoj temperaturi dok se smjesa ne počne odvajati od dna.
Skuhanu palentu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje te izravnajte površinu lopaticom koju ste namočili u hladnu vodu. Ostavite da se ohladi i stisne.
Na ohlađenu palentu stavite umak od paradajz i sastojke prema želji. Pecite na 200 stepeni 15 minuta. Nakon pečenja ostavite da se pizza ohladi kako bi se palenta stisnula.