Najnovija kulinarska mudrolija iz samoizolacije koja je postala viralna je pizza iz tave. Korisnici Instagrama su zauzeti dijeljenjem tog ukusnog jela koje se sprema prženjem tijesta u suhoj tavi prije nego što na njega dodate paradajz-sos, začine, sir…Sve to pečete na laganoj vatri nekoliko minuta dok se sir ne otopi.
Sastojci za tijesto:
- 7 g suhog aktivnog kvasca
- Pola kašike šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 500 g oštrog brašna
- Pola kašike morske soli
Za pizzu:
- 500 ml pasiranog paradajza ili pelata
- 200 g ribane mozzarelle
- 100 g kuglica mozzarelle, prepoloviti ih
- Origano ili bosiljak
- Pola kašike maslinovog ulja
Priprema:
Kako biste napravili tijesto, pomiješajte kvasac, šećer i maslinovo ulje s 325 ml tople vode i ostavite neka odstoji dvije do tri minute dok se kvasac potpuno ne otopi. Pomiješajte brašno i so u zdjeli srednje veličine i napravite udubinu u sredini. Ulijte smjesu kvasca u udubinu te miješajte da se smjesa sjedini.
Tijesto mijesite osam do deset minuta na lagano pobrašnjenoj radnoj površini dok ne dobijete glatko elastično tijesto. Stavite ga u veliku zdjelu posutu brašnom, prekrijte vlažnim krpom i ostavite na toplom mjestu 45 do 60 minuta dok se tijesto ne udvostruči.
Tijesto podijelite na tri dijela koje ćete oblikovati u kuglice. Svaku kuglicu posebno razvaljajte u tanki okrugli oblik te stavite u vruću tavu te ispecite s obje strane, potom na nju stavite paradajz-sos, pospite naribanom mocarelom, prepolovljenim kuglicama mocarele i listovima bosiljka, a zatim premažite uljem.
Stavite u zatim tavu u vruću rernu i pecite dok kora ne postane zlatna i hrskava, a preljevi se ne otope.