Sastojci:
- 2 čaše griza
- 2 čaše brašna
- 1 čaša šećera
- 1 prašak za pecivo
Nadjev:
- 1,5 kilograma jabuka
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- + šećer prema ukusu
- 150 grama margarina
Priprema:
- Jabuke naribajte te pomiješajte s cimetom, te dodajte šećer. Ako imate jako slatke jabuke ili volite manje slatke kolače, šećer u ovom koraku možete i izbaciti.
- Pomiješajte suhe sastojke (griz, brašno, šećer i prašak za pecivo).
- Kalup (25x35 cm) premažite margarinom.
- Jednu trećinu suhih sastojaka pospite po dnu kalupa, na to posložite ribane jabuke. Pospite drugu trećinu suhih sastojaka te opet posložite ribane jabuke. Na kraju rasporedite ostatak suhih sastojaka.
- Sve prelijte sokom koji vam je ostao od ribanih jabuka te kolač prekrijte narezanim listićima margarina.
- Kolač pecite oko 35 minuta na 180 stepeni.